Elke dag sterven in Nederland 35 mensen aan een circulatiestilstand. Thuis of op straat. Reanimatie en behandeling met een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving aanzienlijk.
De Ambulance meldkamers hebben ter ondersteuning HartslagNu in het leven geroepen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van burgerhulpverleners met een reanimatiediploma naast de professionele hulp. De meldkamers gaan hiervoor een convenant aan met gemeentes in Nederland. De gemeente organiseert op lokaal niveau de inzet van burgers door het (laten) opzetten van een onafhankelijke, zelfstandige stichting. Voor de gemeente Utrecht is dit Stichting Hartslag Utrecht.
Deze stichting is een samenwerkingsverband tussen:
Koninklijke Nederlandse Vereniging voor EHBO Afd. EHBO Haarrijn
Rode Kruis Afdeling Utrecht
Koninklijke Nederlandse Vereniging voor EHBO Afd. Utrechtse Vereniging
Doel van de Stichting is een netwerk van opgeleide vrijwilligers en van beschikbare AED’s te realiseren om op aansturing van de meldkamer ambulance Utrecht zo spoedig mogelijk hulp te kunnen bieden bij een circulatiestilstand in de gemeente Utrecht.
Hoe werkt het?
Burgers boven de 18 jaar met een geldig reanimatiediploma kunnen zich aanmelden via www.hartslagnu.nl Na goedkeuring kan men opgeroepen worden voor een reanimatie in de buurt. Er geldt een voorkeurscirkel van 500m rondom het slachtoffer. De hulpverlener kan direct naar de locatie gestuurd worden waar het slachtoffer zich bevindt maar kan ook eerst een AED op moeten halen.
Dit alles wordt via sms/app aangestuurd. De HartslagNu app kan op de telefoon gedownload worden. Je kunt als burger via de website en/of de app aangeven welke tijden je beschikbaar bent en waar (denk aan woonplek, werkplek). Dit alles gebeurt terwijl de professionele hulp al onderweg is.
Voor ons als burgerhulpverlener is de doelstelling de tijd te overbruggen tot de professionele hulpverlening er is.
Als burgerhulpverlener vertrek je bij voorkeur lopend, op de fiets of scooter/brommer. Blijf altijd letten op de eigen veiligheid, dus respecteer de verkeersregels. Liever niet met de auto. Ambulance, brandweer en politie moeten er ook bij kunnen.
De uiteindelijke missie is om van de gemeente Utrecht een “6-minuten zone“ te maken.
Comments are closed.